Tak jak obiecałam dziś przepis na pyszny, świąteczny piernik. Przepis dostałam od znajomej, kiedy kilkanaście lat temu (rety, kiedy to było) byłam na praktyce szkolnej w urzędzie skarbowym. Piernik szybko się robi i wychodzi naprawdę pyszny i mięciutki.
Składniki do zagotowania:
3/4 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
słoiczek miodu (może być sztuczny)
przyprawa do piernika (2-3 łyżeczki)
Wszystkie składniki zagotować i wystudzić. Do zimnej zawiesiny dodać i zmiksować:
3 jaja
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 szklanki mąki
Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące i wymieszać. Piec w formie keksowej ok. 1,5 h w temp. 160-170 st.
Dekorować według uznania :)
Smacznego
Słoiczek miodu. To znaczy ile ?
OdpowiedzUsuń