piątek, 17 kwietnia 2015

Co zrobić aby sernik nie pękał?


Wspominałam Wam przed świętami, że czeka mnie kulinarne wyzwanie - chciałam upiec seromakowiec i szukałam dobrego przepisu. I tak w święta, oprócz babki z majonezem i ciasta 3bit, seromak zagościł na moim stole. Ciasto było przepyszne chociaż pieczenie go wywołało u mnie trochę stresu. Piekłam już wiele serników, zawsze jednak wierzch przykrywany był ciastem, bezą, owocami lub kokosową bezą. I nie było żadnego problemu. W seromaku pojawił się problem popękanego wierzchu ciasta.
Nie zdradzę z jakiego bloga kulinarnego wzięłam przepis, bo trochę go zmodyfikowałam, a po drugie autorka na zdjęciu przedstawiła tylko 3 ładne kawałki. Podejrzewam, że jej sernik też trochę popękał i zostały wykrojone kawałki z gładkim wierzchem. U mnie też się to sprawdziło ;) W czasie pieczenia na początku sernik wyglądał bardzo ładnie. Po jakimś czasie popękał w paru miejscach - byłam przerażona, bo nie wyglądało to fajnie. Ale po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasta bruzdy zmniejszyły się i nie było tak tragicznie. Ładne kawałki wylądowały na stole, te popękane zjedliśmy sami. 
Szukałam w sieci co zrobić, aby sernik w czasie pieczenia nie pękał, zebrałam parę wskazówek, lecz najbardziej spodobało mi się stwierdzenie, że domowy sernik zawsze popęka bo zawiera dużo sera, gładki jest tylko sernik z cukierni, gdzie sera jest 20 % (co więc stanowi resztę? - słyszeliście, że dodaje się gotowane ziemniaki?)

Pewnie następnym razem wykorzystam którąś z tych rad, ale pamiętajcie, że najważniejsze to smak ciasta, to, że nie wygląda jak z obrazka to nic! Zawsze możecie też pokryć wierzch polewą czekoladową, ozdobić wiórkami czy migdałami :)


1. Jedynym sposobem, by sernik nie pękał, jest upieczenie go w kąpieli wodnej. Trzeba najpierw zabezpieczyć formę na sernik folią aluminiową, a potem włożyć ją do drugiej formy z wodą. Woda powinna sięgać do połowy formy, w której pieczony będzie sernik.
Jeśli nie macie większej formy, to możecie też formę z wodą postawić pod sernikiem, półkę niżej. Efekt nie będzie tak spektakularny, ale jest to jakiś kompromis. W czasie pieczenia nie zaglądamy do sernika, najwcześniej w połowie czasu pieczenia można uchylić drzwiczki, by nakryć sernik folią aluminiową, żeby się nie spiekł za bardzo. 
źródło: kotlet.tv
2. Wszystkie składniki na sernik trzeba wyjąć z lodówki minimum 1 godzinę przed miksowaniem i pieczeniem – dzięki temu w wysokiej temperaturze nie będą narażone na zbyt szybkie wyrastanie. Przygotowany ze składników o temperaturze pokojowej sernik nie pęka.

źródło: dorota.in

3. Aby sernik nie pękał trzeba mniej więcej w połowie pieczenia wyjąć go z piekarnika i objechać nożem dookoła blachy ( miedzy brzegami sernika a blachą). Warto też po wylaniu sernika na blachę tuż przed pieczeniem zrobić widelcem wzorki w poprzek i wzdłuż wtedy nie popęka. 

4. Kup sernix Dr.Oetkera, to taka \"gwarancja \", że nie opadnie i będzie wilgotny i puszysty. Ja wstawiam sernik do zimnego piekarnika i dopiero włączam grzanie i mi nie pęka.

źródło: f.kafeteria.pl

5. I teraz ważne: aby sernik nie pękał najlepiej zostawić go w piekarniku do całkowitego ostygnięcia i nie otwierać piekarnika po jego wyłączeniu. U mnie ta metoda sprawdza się i nie muszą być wszystkie składniki w temperaturze pokojowej :) Rano zastaniecie piękny, rumiany sernik gotowy do polania czekoladową polewą.

źródło: domowa-cukiernia.blogspot.com




1 komentarz: