photo 6_zpsa826434e.png  photo 7_zpsb7103014.png  photo 8_zpsc02011dd.png  photo SZABLONY_zpsb9bb3db3.png  photo 9_zps7ae64d76.png  photo 10_zpsc0d1cdc3.png

czwartek, 30 stycznia 2014

Serowe oponki


Robiłam je już kiedyś. Ale tym razem zrobiłam te z przepisu znalezionego tutaj : Domowe WypiekiOponki naprawdę przypominają mi jeden ze smaków dzieciństwa... Wyszły pyszne, choć muszę dopracować jeszcze ich kształt i kolor :) Ale i tak od wczoraj zostało ich tylko kilka :)
Przepis: 
  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia 
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.



1 komentarz: