photo 6_zpsa826434e.png  photo 7_zpsb7103014.png  photo 8_zpsc02011dd.png  photo SZABLONY_zpsb9bb3db3.png  photo 9_zps7ae64d76.png  photo 10_zpsc0d1cdc3.png

piątek, 24 kwietnia 2015

Ciasto 3Bit



Ciasto 3Bit ostatnio często gości na moim stole. Jest łatwe do zrobienia, a wygląda wyśmienicie. No i jest pyszne. Idealne np. jako ciasto imieninowe do pracy :) A może pojawi się na Waszym stole w ten weekend? 

1 warstwa - biszkopt z 6 jaj
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki + łyżka ciemnego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, dodaję po łyżce cukru i kolejno żółtka. Po ubiciu dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam.
Piekę ok. 25 min w 160 st.

2 warstwa - masa budyniowa:
1 litr mleka
budyń
1 jajo
cukier wanilinowy
3 łyżki cukru
szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło
olejek śmietankowy

Przepis na tę masę wzięłam z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji, jest to najlepszy krem budyniowy jaki kiedykolwiek robiłam ;) Dodałam tylko od siebie kilka kropel aromatu śmietankowego.

Z litra mleka odlewamy 1,5 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem w. Do zimnego mleka dodajemy mąki, jajo i budyń. Miksujemy na gładko. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną miksturę i gotujemy budyń (na małym ogniu).

W misie miksujemy kostkę miękkiego masła i po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Uwaga - nigdy na odwrót tzn. nie dodawaj masła do budyniu bo wtedy masa może się zważyć i powstaną grudki. Na koniec dodaj kilka kropel aromatu śmietankowego.

3 warstwa - herbatniki (użyłam tych z Biedronki - Herbatniki Bonitki)

4 warstwa - masa kajmakowa (z Biedronki, jest jej mniej ale w zupełności wystarczy.

5 warstwa - herbatniki

6 warstwa:
śmietana kremówka 30 % (może być 500ml, ja użyłam z Biedronki -  330ml, warstwa jest nieco cieńsza)
śmietan fix dr-a Oetkera lub Gellwe
pół tabliczki czekolady startej na tarce



5 komentarzy: