Ciasto 3Bit ostatnio często gości na moim stole. Jest łatwe do zrobienia, a wygląda wyśmienicie. No i jest pyszne. Idealne np. jako ciasto imieninowe do pracy :) A może pojawi się na Waszym stole w ten weekend?
1 warstwa - biszkopt z 6 jaj
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki + łyżka ciemnego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Najpierw ubijam białka ze szczyptą soli, dodaję po łyżce cukru i kolejno żółtka. Po ubiciu dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam.
Piekę ok. 25 min w 160 st.
2 warstwa - masa budyniowa:
1 litr mleka
budyń
1 jajo
cukier wanilinowy
3 łyżki cukru
szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło
olejek śmietankowy
Przepis na tę masę wzięłam z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji, jest to najlepszy krem budyniowy jaki kiedykolwiek robiłam ;) Dodałam tylko od siebie kilka kropel aromatu śmietankowego.
Z litra mleka odlewamy 1,5 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem w. Do zimnego mleka dodajemy mąki, jajo i budyń. Miksujemy na gładko. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną miksturę i gotujemy budyń (na małym ogniu).
W misie miksujemy kostkę miękkiego masła i po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Uwaga - nigdy na odwrót tzn. nie dodawaj masła do budyniu bo wtedy masa może się zważyć i powstaną grudki. Na koniec dodaj kilka kropel aromatu śmietankowego.
3 warstwa - herbatniki (użyłam tych z Biedronki - Herbatniki Bonitki)
4 warstwa - masa kajmakowa (z Biedronki, jest jej mniej ale w zupełności wystarczy.
5 warstwa - herbatniki
6 warstwa:
śmietana kremówka 30 % (może być 500ml, ja użyłam z Biedronki - 330ml, warstwa jest nieco cieńsza)
śmietan fix dr-a Oetkera lub Gellwe
pół tabliczki czekolady startej na tarce
aż mam ochote na coś słodkiego ^.^
OdpowiedzUsuńTeż robię to ciasto i masz rację jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:))
OdpowiedzUsuńJak cudnie wygląda !
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń